7 krokov k dokonalej špajzi

Ako bývalý proviantný skladník mám zvláštny vzťah k špajzi. Dva roky môjho mladého života to nebol len sklad potravín, ale aj zašíváreň, v ktorej som unikal pred absurdným svetom.
 
Ak v domácnosti žije viac ako jedna osoba, je šanca, že väčšina obyvateľov sa nebude vedieť vyznať v špajzi, v  jednom z kľúčových miest v dome. Nie náhodou odtiaľto pochádza väčšina ingrediencií k skvelému jedlu. Všetci máme radi predstavu dobre zorganizovanej špajze, v ktorej s prehľadom a ľahkosťou hneď siahneme po požadovanom tovare. Skutočnosť je však úplne odlišná. V niektorých domácnostiach potom frustrácia keď hľadáte tú dôležitú surovinu a neviete ju nájsť, vedie k zbytočným hádkam. 
 
Ponúkame 7 krokov ako dosiahnuť perfektnú špajzu.
 
 
1.Polička na korenie. 
Existuje množstvo korenín, ktoré sa často používajú pri varení. Napriek tomu, že sa to zdá jednoduché, mnohí z nás túto vec podceňujú a korenie nemajú uložené na jednoznačnom mieste. V prípade mojich rodičov napríklad, mama ktorá varí, používa koreničky na polici pri šporáku. Zásobovanie domácnosti koreninami, ale vždy robil otec. Keď som sa nedávno podujal urobiť mame poriadok v špajzi, našiel som v nej rôzne koreniny, ktoré evidentne pochádzali z rôznych dekád minulého storočia a zabudnuté čakali na svoje objavenie.
 
 
2. Predmety dennej spotreby majte vo výške očí
Najviac ma štve, keď sa každý deň musím dobíjať k potravinám, ktoré pravidelne konzumujem. Rovnako ako v obchode, preto do výšky očí dávam potraviny, po ktorých budem siahať najčastejšie. Ak máte menšie deti, ktoré sú naučené sa sami zásobovať, myslite  na to, že ich výška očí je inde.
 
 
3. Optimalizujte nádoby
Po určitom čase používania špajze prídete na to, aké nádoby potrebujete na aké potraviny. Častým problémom je používanie predimenzovaných nádob. Zbytočne zaberajú miesto a ťažšie sa s nimi manipuluje. Vymeniť väčšie za menšie vám uľahčí pohyb vo vašej špajzi. 
 
 
4. Investujte do pekných popisných nálepiek
Nie všetky nádoby prezrádzajú automaticky svoj obsah. Hlavne, ak sa používajú na iný, ako bol ich pôvodný účel. Na druhej strane zaváraniny prezrádzajú svoj obsah ľahko, ťažšie je však odhadnúť ich vek. Niektoré vyzerajú aj po desiatkach rokov dobre a prekvapivo aj chutia dobre. Ak si však nádoby budete označovať premysleným kódom, ušetríte si veľa času hľadaním a budete spotrebovávať potraviny podľa ich roku výroby. Dobrý tip na zaváraniny je použivať rôzne farby nálepiek každý rok. Tak získate rýchly prehľad čo je ako staré.
 
 
 
 
 
 
5. Použite košíky na všetko guľaté
Košíky sú stále skvelou nádobou na uskladňovanie potravín, hlavne zeleniny či ovocia, ktoré nehodláte dať do chladničky. Ich dizajn zabezpečuje prúdenie vzduchu, spomaľuje vznik pliesní a tak predlžuje životnosť 
 
 
6. Zvoľte si systém a dodržujte ho.
Je to jednoduché pravidlo, ktoré sa žiaľ najťažšie dodržiava. S každým novým zásobovaním hrozí špajzi  narušenie systému. Dopĺňanie špajze je často rýchla aktivita, pri ktorej sa neuvažuje, že bude mať za následok chaos v nasledujúcich týždňoch. Pár extra minút pri dopĺňaní zásob ušetrí veľa času v nasledujúcom období.
 
 
7. Uvažujte
Cieľom nie je mať špajzu praskajúcu vo švíkoch. Rovnako smutný je však aj pohľad na prázdne police. Hlavne, keď ste hladný... Nepovažujte túto miestnosť len za nejakú nutnosť. Urobte z nej miesto, ktorým sa budete chváliť svojim priateľom a známym.
 
Pomohli sme už 9 567 zákazníkom
v celkovej sume 538 963 668€